مولفه های رهبری تعاملگرا
براساس نظر برنز(1978) سبک رهبری تبادلی(تعاملگرا) در 3 بعد، مبتنی بر پاداشهای مشروط، مدیریت بر مبنای استثناء فعال و مدیریت بر مبنای استثناء غیر فعال تقسیم میشود که به شرح زیر است:
- پاداش های مشروط[1]: رهبران معتقد به پاداشهای مشروط رابطه خود با زیر دستانشان را بصورت مجموعه ای از قراردادها، معاملات ،یا یک موازنه خدمت، پاداش می بینند. این مدیران استانداردهای کار را تعیین کرده، به وضوح این استانداردها را برای زیردستان توضیح میدهند و این آگاهی را به زیردستان میدهند که اگر عملکرد آنها رضایت بخش باشد چه پاداش دریافت خواهند کرد(یعقوبی، مقدمی و کیخا،1389).
- مدیریت بر مبنای استثناء فعال[2]: رهبران معتقد به مدیریت بر مبنای استثنای فعال رابطه خود با زیردستانشان را به صورت مجموعهای از قراردادها، معاملات یا موازنه خدمت و پاداش میبینند. در این حالت مدیر با نظارت و مراقبت پیدرپی به اصلاح انحراف از مقررات و استانداردها میپردازد.
- مدیریت بر مبنای استثناء غیرفعال[3]: رهبران معتقد به مدیریت بر مبنای استثنای غیرفعال نیز رابطه خود با زیردستانشان را به صورت مجموعهای از قراردادها، معاملات یا موازنه خدمت و پاداش میبینند، اما تفاوتی که با حالت قبل مشاهده میشود این است که مدیر فقط وقتی وارد عمل میشود که استانداردها رعایت نشود و عملکرد پیروان برخلاف برنامه ریزی ها باشد.
این مدیران بر اساس رتبه خود در ساختار سازمانی اعمال قدرت کرده و بر تشخیص خطاها و اجرای قوانین و مقررات متمرکز هستند. به عبارت دیگر تمرکز این مدیران بر تشخیص خطا و تادیب کردن زیردستان به خاطر عملکرد نامطلوب است(یعقوبی، مقدمی وکیخا،1389).
[2] – Management-by- Aactive Exception
[3] – Management-by- Passive Exception
]]>