نفس عمیق بکشید
نفس کشیدنِ عمیق باعث میشود سیستم اعصاب غیرارادی از حالت آماده باش برای ستیز یا گریز، به حالت آرامش و ثبات برسد. سعی کنید با سه شماره هوا را وارد ریهها کنید و با پنج شماره هوا را بیرون بدهید. در حالی که به آرامی نفس میکشید، به هیچ چیز دیگر جز تنفس فکر نکنید. اگر پرش ذهن به سمت افکار دیگر داشتید، مشکلی نیست، فقط دوباره فکر خود را معطوف به نفس کشیدن کنید.دوباره خوانی:
برخی نمیتوانند بدون برگشت مجدّد به عقب، خواندن را ادامه دهند و بدون دوبارهخوانی مکرّر از ابتدا به انتهای هر سطر به سطر بعدی بروند. اکثر ما جملهی مهمّی را که خواندهایم دوباره میخوانیم یا وقتی تمرکز یا حضور ذهن نداریم ناخودآگاه دوبارهخوانی میکنیم. اگر این مشکل را شناسایی و کنترل نکنیم سرعت خواندن ما افزایش پیدا نمیکند.خطکشی زیر مطالب مهم
این کار سبب میشود ذهن شما به دنبال مطالب کلیدی هر پاراگراف یا خط برود و دیگر مجالی برای فکر کردن به مسائل دیگر نداشته باشد. این کار باعث تمرکز می شود و عمدتاً در درسهای حفظی توصیه میشود.
بعضی زمانها برای مطالعهی بعضی از دروس کنکور بهتر هستند، مثلاً برای اینکه صبح زود بتوانید زنگ مطالعاتی خود را بدون خوابآلودگی بگذرانید، بهتر است چند مسئلهی محاسباتی حل کنید و یا کمی تست بزنید. آخر شب و اوّل صبح، زمان مناسبی برای مطالعه و مرور دروس حفظی است. بهتر است دروسی را که علاقهی کمی به آنها دارید، در زنگ اوّل و ابتدای روز مطالعه نکنید. به محض نشستن پشت میز مطالعه، خواندن را با جدیت شروع کنید؛ زیرا اگر سریع مشغول به کار مطالعه شوید، تمرکز حواس زود به دست می آید. این ضرب المثل چینی را به یاد داشته باشید که «فتح ستارگانی که هزاران فرسنگ از ما دور هستند، با برداشتن قدم اول، امکان پذیر است». شک و تردید، موجب حواس پرتی یا ایجاد تخیلات واهی می شود. هم چنین از سوالات کنکور نیز غافل نشوید برخی نمیتوانند بدون برگشت مجدّد به عقب، خواندن را ادامه دهند و بدون دوبارهخوانی مکرّر از ابتدا به انتهای هر سطر به سطر بعدی بروند. اکثر ما جملهی مهمّی را که خواندهایم دوباره میخوانیم یا وقتی تمرکز یا حضور ذهن نداریم ناخودآگاه دوبارهخوانی میکنیم. اگر این مشکل را شناسایی و کنترل نکنیم سرعت خواندن ما افزایش پیدا نمیکند.ذهن خوانی:
در این عادت اشتباه، لبها بیحرکتند و ارتعاشی در گلو احساس نمیشود ولی کلمات را در مغز خود تکرار میکنیم. هر چیزی که شباهت به خواندن با صدای بلند داشته باشد، مغز را از رسیدن به سرعت قابل قبول باز خــواهد داشت.مطالعه اصلی
در این مرحله هدف، یادگیری مطالب درسی است که برای انجام صحیح آن، باید موارد زیر را انجام دهید: الف) سعی کنید با بالاترین سرعت ممکن مطالعه کنید. هرچه سرعت مطالعه بیشتر باشد، ذهن در نگهداری اطلاعات، بهتر عمل می کند. البته آن قدر سرعت را زیاد نکنید که باعث کج فهمی یا نفهمیدن مطالب شود، روی متن ها و فرمول ها، اصلاً وسواس اضافه به خرج ندهید. ب) یادداشت نکات کلیدی: زیر نکات کلیدی کتاب خط بکشید و نکاتی را که به نظرتان مهم می آید و مخصوصا می تواند در سوالات امتحان نهایی مطرح شود، در کاغذی جداگانه ثبت کنید و یا در حاشیهی کتاب بنویسید. ج) در ایـــن مرحـله اگـــر چـنــانــچـه به مـوردی برخوردیـد که برایتان محل سؤال بود یا آن را نفهمیدید، مکان سؤال را با علامت (؟) نشانه گذاری کنید و از آن عبور کنید. د) محدود کردن زمان مطالعه به افزایش حوصله و سرعت مطالعه بسیار کمک می کند. مثلاً بدانید که می خواهید m صفحه را در n دقیقه مطالعه کنید.مرور:
زمانهای مرور به صورت زیر خواهد بود: الف) همان روز ب) یک روز بعد پ) یک هفتهی بعد ت) یک ماه بعد ث) چهار ماه بعد هنگام مرور دروس حتماً از طرحهای شبکهای استفاده کنید و در صورت لزوم برای یادآوری مفاهیم، کتاب یا جزوهی آن فصل را نیز مطالعه کنید.– تخت خود را هر روز صبح مرتب کنید
مرتب نمودن تخت، درست پس از آنکه از خواب بیدار میشوید، حس فوقالعادهای به شما میبخشد و هنگامی که در پایان روز به خانه باز میگردید، حس بسیار خوب و آرامشبخشی را تجربه خواهید کرد. انجام این کار همچنین موجب میشود تا گرد و غبار از سطحی که در آن میخوابید دور بماند و تختتان تمیزتر باشد.
یک برنامهریزی موفق و درست درسی، آن برنامهریزی است که انعطاف پذیری و پویایی بالایی داشته باشد؛ به این ترتیب که اگر شما نتوانستید درسی را در زمان مشخص شده بخوانید یا مشکلی برایتان پیش آمد که چند روز از برنامهریزی عقب افتادید، به راحتی بتوانید این مشکل را جبران کنید؛ مثلاً اگر به علت بروز یک مشکل، شما نتوانستید چهار ساعت را از یک روز برنامهریزی شده خود درس بخوانید، شما باید در برنامهریزی خود تمهیداتی داشته باشید که این مشکل را جبران کنید.
در تنظیم برنامهریزی خود، واقعیتهای جسمی، روحی و درسی خود را در نظر بگیرید. برنامهریزی درسی شما باید براساس نیازها و فعالیتهای روزانهتان تدوین شود. شما هم مانند همه اطرافیانتان، نیاز به خوابیدن، خوردن، استراحت کردن، تماشای تلویزیون و … دارید؛ پس سعی کنید که برای انجام این کارها نیز وقتی را در برنامهریزی خود در نظر بگیرید؛ البته توجه داشته باشید که این نوع فعالیتها نباید وقت زیادی را از شما بگیرد و هر چه به روز امتحان نزدیک میشوید باید از حجم فعالیتهای غیردرسیتان، مثلاً تماشای تلویزیون، کم کرده و به ساعات مطالعه خود اضافه کنید.