فرهنگی داخل آن تناسب داشته و رنگ نوشته جات و دیگر عناصر باید در رنگ حاکم بسته خود را نشان دهد. توجه به رنگ مورد پسند فرهنگ کشورهای مقصد صادرات صنایع دستی حائز اهمیت میباشد.
شناسنامه: شناسنامه محصول بسته بندی شده عامل بسیار مهمیاست که در شناساندن و در نهایت خرید محصول به ویژه توسط توریست و خریداران خارج از کشور نقش حیاتی ایفا میکند. مواردی همچون سابقه و تاریخچه تولید محصول در منطقه، مواد اولیه، روش تولید و غیره در شناساندن محصول به خریداران موثر است (به زبان کشور مبداء و مقصد فروش و صادرات کلاهای صنایع دستی).
نقش: بکارگیری نقوش سنتی و ملی ما مانند اسلیمی، بته جقه، ختایی و غیره به صورت محو یا نمایان یکی از راهکارهای نشان دهنده محصول فرهنگی محتوی درون است. نقوش محلی هر استان نیز میتواند در کنار این نقوش و یا به صورت مستقل بکار گرفته شود.
المان تاریخی، طبیعی و فرهنگی : این عناصر نشان دهنده سابقه ذهنی از هر استان است که میتواند به عنوان سفیر در شناسایی استان به کل دنیا موثر واقع شوند. به طور مثال گنبد سلطانیه نماد تاریخی استان زنجان، بلوط نماد طبیعت استان کهگیلویه و بویراحمد و چادرهای عشایر، آداب و رسوم و پوشش آنها نماد فرهنگی استان های عشایر خیز.
نشان تجاری : نشان تجاری یا برند میتواند برای معرفی تولید کننده، شرکت ها و غیره که بسته را سفارش میدهند برای نمایش هویت آنها بر روی بسته بندی نشانده شود. این مورد انگیزهایی است تا کیفیت محصولات صنایع دستی تداوم داشته باشد. بسته بندی محلی است برای حضور و ظهور برند.
نماد: در بین شهرهای ایران تنها اصفهان دارای نماد است. برج قوس (آذرماه) نماد اصفهان است. این نگاره تاریخی نقش تصویر فرد تیراندازی را با سر انسان و تنه ببر یا شیر و دم اژدها نشان میدهد.
الزامات فروش: یکی از مواردی که ضرورت ایجاد بسته بندی را در زمان حال و آینده ثابت میکند الزامات فروش کالاست.درج ایران کد، شماره ثبت، بارکد و… مواردی از این دست میباشند. این امر زمانی محقق میگردد که محصولات صنایع دستی دارای بسته بندی باشند. این موارد به صورت گرافیکی بر روی بدنه بسته بندی چاپ میشود.
علائم هشداردهنده: علائم هشدار دهنده در بستههای استاندارد به صورت گرافیکی و توسط طراح و شرکت هایی که در چاپ و تولید بسته بندی فعالیت دارند لحاظ میگردد. در محصولات صنایع دستی به ویژه سفال و سرامیک و دیگر اقلام شکستنی این علائم نشان دهنده محتوی و ویژگی این محصولات میباشند. شکستنی بودن، دوری از حرارت و رطوبت و نیز توجه به مسائل بازیافت و زیست محیطی
نمونه ای از این علائم میباشد. طراحی و چاپ این علائم بسیار ضروری و اجتناب ناپذیر است.
3- نوع محصول: نوع محصول تعیین کننده تمام ویژگی های نام برده در طراحی و تولید بسته بندی میباشد. به طور مثال گلیم یک محصول فراگیر میباشد که تقریبا تمامی استان ها از آن برخوردار میباشند و تولید کنندگان بسته بندی با توجه قابلیت تا خوردن، سهولیت بسته بندی و با ارزش بودن زیراندازها و دست بافته ها میتوانند برای شروع این محصولات را هدف طراحی و تولید قرار دهند. در یک تقسیم بندی و با توجه به میزان و معیار آسیب پذیری محصولات صنایع دستی میتوان آنها را به سه گروه آسیب پذیر درجه یک، درجه دو و درجه سه تقسیم نمود. به طور مثال محصولات سفال و سرامیک و شیشه در گروه یک، محصولات سنگی و چرمی در گروه دو و دست بافته های داری و زیراندازها در گروه سه قرار میگیرند.
4- مواد اولیه: در حال حاضر رویکرد ایجاد و گسترش بسته بندی در دو بخش1) بسته بندی صنعتی 2) بسته بندی سنتی متمرکز گردیده است. در بسته بندی صنعتی مواد اولیهایی همچون مقوا، کارتن و غیره با هدف تولید انبوه، تحمل و حفظ محتوی بسته و با قیمت مناسب توسط شرکت تولیدی تعریف میگردد. در بسته بندی سنتی که توسط هنرمندی که برای کالای خود یا دیگری به صورت دست ساز بسته بندی تولید میکند، مواد اولیه شامل مواد اولیه محصولات صنایع دستی از قبیل حصیر، پارچه ها، دست بافتههای سنتی و مواد بومیاستان و منطقه میباشد.
5-وزن محصول: وزن محصول با مواد اولیه و طراحی فرم محصولات صنایع دستی ارتباط مستقیم دارد. در محصولاتی مانند ظروف سنگی و یا سفالی بایستی طراح و تولید کننده جهت افزایش مقاومت بسته ها به مواد اولیه آن توجه ویژه نماید.
6- تولید انبوه: در نظر گرفتن قابلیت تولید انبوه در طراحی بسته بندی صنایع دستی بسیار با اهمیت است. متاسفانه کارهای صورت گرفته اخیر در همین جا متوقف شده و به تولید انبوه نرسیده است. داشتن قابلیت تولید انبوه در بسته بندی محصولات صنایع دستی با در نظر گرفتن امکانات ساخت، مواد اولیه با قیمت مناسب، و دورریز کم و زمان تولید پائین میتواند در نهایت به کاهش قیمت بسته بندیها منجر گردد.
7- ضربهگیرها: به ویژه در محصولات شکستنی مانند سفال، سرامیک و شیشه ضربه گیرها باید حتما در بسته بندی در نظر گرفته شوند تا بسته بندی مهمترین وظیفه خود در این کالاها یعنی حفاظت را انجام دهد. این ضربه گیرها از اجناس فوم، مقوا و … در اندازههای مختلف توسط شرکت های تولید کننده
بسته بندی های صنعتی بکار گرفته میشود.
8- انبارداری: یکی از مسائلی که فروشگاه های صنای
ع دستی در خصوص بسته بندی با آن روبرو هستند فضایی است که این بسته ها در فروشگاه یا انبار اشغال میکنند. اگر در طراحی و تولید این بسته ها تمه
یدی اندیشیده شود که قبل از اینکه کالایی در هنگام فروش داخل آن قرار گیرد تا شود و روی هم قرار گیرد میتواند در انبارداری بسته بندیها سهولت ایجاد کند.
یکی از وظایف متمایزکننده بسته بندی در محصولات صنایع دستی تشخص بخشی به این محصولات فرهنگی است. آگاه سازی خریدارن داخلی و خارجی از تاریخچه، نحوه ساخت، مواد اولیه و مواردی از این قبیل به دلیل ماهیت و اصالت این تولیدات نیاز به داشتن بسته بندی در این محصولات را نمایانتر میسازد (رحمانی، 1392، ص 2).
به طورکلی اهداف ایجاد و گسترش بسته بندی در محصولات صنایع دستی به شرح زیر است:
1- حفظ جایگاه، ارج گذاری و تشخص بخشی به محصولات صنایع دستی
2- ایجاد هویت سازمانی و شناسنامه دارکردن محصولات صنایع دستی
3- افزایش اقبال، فروش و صادرات محصولات صنایع دستی از طریق ایجاد بسته بندی به عنوان یک جاذبه و مزیت
4- ایجاد و بهبود بسته بندی محصولات صنایع دستی با هدف حفظ توان رقابت در بازارهای
بین المللی
5- سهولت در حمل و نقل و جلوگیری از صدمه دیدن محصولات آسیب پذیر و شکستنی صنایع دستی
6- ایجاد فرهنگ بسته بندی تولیدات صنایع دستی از سوی تولیدکنندگان، صادر کنندگان و فروشندگان
7- ترغیب و ترویج خرید محصولات صنایع دستی دارای بسته بندی در خریداران داخلی و خارجی
2-2-2-1-6-4. وظایف بسته بندی در محصولات صنایع دستی
1- حفاظت از محصول:
مهمترین و کاربردی ترین وظیفه بسته بندی به ویژه در مورد محصولات شکستنی، آسیب پذیر و ظریف صنایع دستی مانند سفال، سرامیک، شیشه، زیور آلات سنتی، ملیله، سنگ های قیمتی و
نیمه قیمتی، نازک کاری چوب و مانند اینها حفاظت و نگهداری از محصولات در حین حمل و نقل و جابجایی میباشد.
2- هویت سازی:
شناساندن هویت این نمونههای مجسم مواریث فرهنگی و یادمانهای تمدن کهن ایران زمین وظیفه انسان برخوردار از هنر ـ تکنولوژی بسته بندی است تا بتواند با بهره گرفتن از زبانهایی همچون فارسی و انگلیسی و هنر گرافیک محتوی ارزشمند درون بستهها را به علاقندان داخلی و خارجی بشناساند تا از این طریق دین خود را به حاصل دستان زحمتکش دیروزی و امروزی ادا کرده باشد. به طور مثال معرفی تاریخچه شکل گیری مینای اصفهان، زحمات کشیده شده در حین تولید، جنس بکاررفته و مواد از این دست همان بینشی را به خریدار میدهد که سرانجام منجر به خرید و اقبال میگردد که این مهم تنها با داشتن بسته بندی با هویت منطقه امکان پذیر خواهد بود.
3- جاذبه خرید:
چه بسیار محصولاتی که به واسطه جذبه ایجاد شده از طریق ظاهری به نام بسته بندی خریداری شدهاند و هدف خرید و نگهداری بسته در کنار محصول بوده است. بسته بندی شکیل و خوش رنگی که با نقوش سنتی هر منطقه ترکیب گردد میتواند در ترغیب و تداوم خرید محصولات صنایع دستی موثر واقع افتد. روح انسانی کشش به زیبایی دارد و همین عامل سبب خرید محصولات هنری میشود. چه زیباست در کنار این زیبایی هنری زیبایی هنر – صنعت بسته بندی و گرافیک نمود پیدا کند. جای این عامل در صنایع دستی پر بهایی مانند گلیم، ملیله، مینا و قلم زنی و اقلامیاز این دست خالی است چرا که به سلیقه زیبایی شناسی خریداری که بینش، شعور و دانش انتخاب و خرید آنها را دارد باید متناسب با خودش پاسخ داد نه با روزنامه پیچ کردن.
4- تشخص بخشی:
بسیاری ازمحصولات گروههای 14 گانه صنایع دستی ما از قدمتی برخوردارند به طول تاریخ، شخصیت تاریخی و تنوع آنها چون نگینی است بر تارک صناعات دست ساز بشردر دنیا. عصر حاضر که از تکنولوژی سود میبرد این نوع عرضه کنونی این محصولات فرهنگی را برنمیتابد. تشخص بخشی به عنوان یک وظیفه و عامل انگیزشی و ارزشی، مختص صنایع دستی کنونی کشور است.شاید این عامل به طور مثال در مواد غذایی کمتر مطرح گردد اما در صنایع دستی با هدف برون رفت از وضعیت کنونی و سامان بخشی به وضع موجود انگیزهایی است که با تعصب ملی و فرهنگی آمیحته شده است.
2-2-2-1-7.خدمات کالا
در بازاریابی جدید باتوجه به اهمیت خدمات، خدمات فقط به خدمات پس از فروش اطلاق نمیشود بلکه خدماتی فراگیر مورد توجه است که شامل سه مرحله میباشد:
پیش از فروش
حین فروش
خدمات پس از فروش
که شامل نصب وراه اندازی دستگاهها، آموزش، نگهداری و تعمیرات محصولات است. مجموع این خدمات، یکی از اصول بازارداری و حفظ مشتریان محسوب گردیده، باعث وفاداری آنان به محصول و شرکت میگردد (ونوسو همکاران،۱۳۸۰،ص 219).
2-2-2-1-8. ضمانت کالا
ضمانت نامه عبارت است از تعهد کتبی که شرکت به مشتری می دهد. (روستا و همکاران، 1390،ص 244). ضمانت کالا معمولا به تعهداتی گفته میشود که فروشنده کالا در مقابل خریدار، ملزم به انجام آن است. این ضمانت میتواند به خریدار اطمینان دهد که کالای انتخاب شده میتواند نیازهایش را تامین کند.
2-2-2-2. قیمت
قیمت تنها عنصر در آمیخته بازاریابی است که درآمد ایجاد میکند؛ بنابراین جهت سیاست های قیمتگذاری از اهمیت زیادی برخوردار است. سایر عناصر هزینه زا هستند. قضاوت تصمیم گیری در مورد مناسب یا نامناسب بودن قیمت هر محصول به عهده مصرف کننده است. هنگام تعیین قیمت باید ادارکارت مشتریان و چگونگی تاثیر این ادراکات را بر تصمیمات خرید در نظر بگیرند (روستا و همکاران، 1390، ص 282).
2-2-2-3. توزیع
توزیع به معنای رساندن محصول تولیدشده به مصرف کنندگان در زمان و مکان مناسب و مورد نظر بوده و مدت زمانی که مصرف کننده باید صرف جستجوی یک محصول خاص کند را کاهش میدهد.
2-2-2-4. ترفیعات
مهمترین روش های بکار گرفته شده برای ترفیع عبارتاند از: فروش حضوری، روابط عمومی، تبلیغات و پیشبرد فروش که منظور از پیشبرد فروش هماهنگ کردن و فراهم نمودن فعالیتهای فروش حضوری و تبلیغات است که خود فعالیتهایی مانند استقرار و ویترینهایی در فروشگاه، برگزاری نمایشگاه های تجاری و استفاده از نمونه و جوایز را در بر میگیرد.(روستا و همکاران، 1390، ص 366)
یکی دیگر از عوامل مهم رکود دربازار صنایع دستی تبلیغات ناکافی بوده است .با توجه به نتایج، استفاده از انواع شیوههای تبلیغ و اطلاع رسانی ازجمله تبلیغ شفاهی، بروشور، تبلیغ رسانی یا تبلیغ اینترنتی جهت معرفی محصولات تأثیر زیادی در تقاضای بازار داخل و خارج گذاشته و میتواند بخش عرضه را از رکود خارج کند (کرباسی و یعقوبی، 1390، ص 43-42).
2-3. کسب و کار الکترونیکی
کسب وکارالکترونیکی هرنوع فعالیت کسب وکاری مبتنی بر شبکه است که روابط درونی و بیرونی را برای ایجاد ارزش متحول کرده و از فرصتهای بازار بدست آمده ناشی از اقتصاد شبکه ای بهره برداری میکند.

برای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 77u.ir مراجعه نمایید
رشته مدیریت همه موضوعات و گرایش ها : صنعتی ، دولتی ، MBA ، مالی ، بازاریابی (تبلیغات – برند – مصرف کننده -مشتری ،نظام کیفیت فراگیر ، بازرگانی بین الملل ، صادرات و واردات ، اجرایی ، کارآفرینی ، بیمه ، تحول ، فناوری اطلاعات ، مدیریت دانش ،استراتژیک ، سیستم های اطلاعاتی ، مدیریت منابع انسانی و افزایش بهره وری کارکنان سازمان
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
کسب وکار الکترونیکی شامل اجزای زیر است: تجارت الکترونیکی، مراقبت بهداشتی الکترونیکی، میز اطلاع رسانی الکترونیکی، تدارک الکترونیکی، آموزش الکترونیکی و یادگیری الکترونیکی (جعفرنژاد و همکاران، 1388، ص 9).
2-3-1. تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک فرایند خرید، فروش یا مبادله کالا، خدمات، اطلاعات را از طریق شبکه های کامپیوتری از جمله اینترنت تشریح می کند (مانیان و زندیمنش، 1391، ص14). تجارت الکترونیکی فناوری است که به شرکتهای کوچک و متوسط اجازه رقابت با همتاهای بزرگترشان رامیدهد .در واقع، تحقیقات نشان داده است که مزایای مهم وقابل توجهی بوسیله شرکتهای کوچک ومتوسط دراستفاده ازتجارت الکترونیکی در سازمانه ایشان بدست می آید. ازجمله این مزایا میتوان به کاهش هزینهها، افزایش فروش و توانایی دستیابی به بازارهای جهانی اشاره کرد. (حورعلی و همکاران،1390، ص 101)
تجارت الکترونیکی حاصل پیشرفت فنآوری اطلاعات است که امروزه در دنیای کسب وکار با اقبال فراوان روبرو شده است. تجارت الکترونیکی گرچه ابتدا درحوزه کشورهای صنعتی و پیشرفته متولدشده، اما به دلیل مزایای فراوان آن، کشورهای در حال توسعه نیز مایل به استفاده از آن هستند (مشبکی و همکاران، 1389، ص 76).
افزایش توان و سرعت پردازش اطلاعات، ارزان شدن نسبی قیمت سخت افزار و نرم افزار و رواج استفاده ازسیستمهای مکانیزه، باعث بوجودآمدن نظامهای اطلاعاتی بهینه و دسترسی سریع وآسان به اطلاعات، امکان انجام محاسبات و مبادله دادهها با سرعت بسیار بالا و در پهنۀ جغرافیایی وسیعتر و دسترسی مشترک و همزمان به منابع اطلاعاتی شده است. با بهره گرفتن از فنآوری اطلاعات و ارتباطات، امکان تولیدات مشابه با هزینه تمام شده کمتر، افزایش سطح تولیدات با هزینههای یکسان و افزایش سرعت در تهیه و تدارک عوامل تولید و نیز عرضه محصولات بدون نیاز به افزایش هزینهها بوجود میآید (محمودزاده و اسدی،1386).
برخی از زیرساختارهای اصلی تجارت الکترونیکی عبارتند از:شبکه‐وب سرور‐پشتیبانی وب سرور و نرم افزار‐کاتالوگ الکترونیکی ‐طراحی صفحات وب و نرم افزار ساخت سیستم و نرم افزار تعاملات (صباغی،١٣٨٢،ص٩٧).
2-3-1-1. مزایا و معایب تجارت الکترونیکی
به کارگیری تجارت الکترونیکی برای سازمان و مشتریان، مزایا و معایبی دارد. نقاط ضعف به کارگیری تجارت الکترونیکی عمدتاً ناشی از مسائل ایمنی است. ولی مزایای تجارت الکترونیکی برای فرد و سازمان بسیار زیاد است. ازجمله این مزایا برای سازمان و مشتری که توسط توربان بیان شدهاند عبارتند از:
الف: مزایای تجارت الکترونیک برای سازمان گسترش بازار سازمان به