عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد :مطالعه تطبیقی اخلاق از منظر نسبی یا مطلقبودن در مثنوی و نهجالبلاغه
تکه ای از متن پایان نامه :
- همان گونه (که با تغییر قبله نعمت خود را بر شما ارزانی داشتیم) رسولی از خودتان در میانتان فرستادیم، تا آیات ما را بر شما بخواند، و شما را پاک کند و کتاب و حکمت بیاموزد، و آن چیز که را نمی دانستید، به شما یاد دهد.
- پروردگارا! در میان آنها پیامبری از خودشان برانگیز! تا آیات تو را بر آنان بخواند، و آنها را کتاب و حکمت بیاموزد و پاکیزه کند، زیرا تو توانا و حکیمی (و بر این کار قادری)!
- هرکس نفس خود را پاک و تزکیه نمود، رستگار گردید – و آن کس که نفس خویش را با معصیت و گناه آلوده ساخت، نومید و محروم گشت!
- به یقین کسی که پاکی جست (و خود را تزکیه نمود) رستگار گردید – و (آن کس) نام پروردگارش را دانست، سپس نماز خواند!
- ما به لقمان حکمت (ایمان و اخلاق) آموختیم (و به او گفتیم) شکر خدا را به جا آور!
چهار آیه نخستین در واقع یک حقیقت را دنبال میکند، و آن این که یکی از اهداف اصلی بعثت پیامبراسلام صلی الله علیه و آله تزکیه نفوس و تربیت بشرها و پرورش اخلاق حسنه بوده می باشد؛ حتی میتوان گفت تلاوت آیات الهی و تعلیم کتاب و حکمت که در نخستین آیه آمده، مقدمه ای می باشد برای مساله تزکیه نفوس و تربیت بشرها؛ همان چیزی که هدف اصلی علم اخلاق را تشکیل میدهد.
شاید به همین دلیل «تزکیه» در این آیه بر «تعلیم» پیشی گرفته می باشد، زیرا که هدف اصلی و نهائی «تزکیه» می باشد هرچند در اقدام «تعلیم» مقدم بر آن میباشد.
نکته دیگری که در چهارمین آیه قابل دقت می باشد، این می باشد که در این جا با تقاضای ابراهیم و دعای او در پیشگاه خدا روبه رو میشویم؛ او بعد از بنای کعبه و فراغت از این امر مهم الهی، دعاهایی
میکند که یکی از مهمترین آنها تقاضای به وجود آمدن امت مسلمانی از «ذریه » اوست، و بعثت پیامبری که کار او تعلیم کتاب و حکمت و تربیت و تزکیه نفوس باشد.
این نکته نیز در پنجمین آیه جلب توجه می کند که قرآن پس از ذکر طولانی ترین سوگندها که مجموعه ای از یازده سوگند مهم به خالق و مخلوق و زمین و آسمان و ماه و خورشید و نفوس انسانی می باشد، می گوید: «آن کس که نفس خویش را تزکیه کند رستگار شده، و آن کس که آن را آلوده سازد مایوس و ناامید گشته می باشد! (قَد اَفلَح مَن زَکاها وَقَد خابُ مَن دَساها)».