روشهای تحلیل اوراق بهادار
الف- تکنیکال
تحلیلگران تکنیکال کسانی هستند که اعتقاد دارند قیمت اوراق بهادار کاملاً توسط نیروهای عرضه و تقاضای اوراق بهادار تعیین میشود، در عین حال که عوامل مؤثر بر عرضه و تقاضا در جای خود میتواند واقعی، قابل مشاهده و یا ذهنی باشد. علاوه بر این تحلیلگران فنی اعتقاد دارند، که با وجود نوسانات هر روزه، قیمت سهام از الگوی مشخصی پیروی میکند و برای دورههای طولانی بدون تغییر باقی میماند. این روش مانند تمام روشهای پیشبینی امور، از پیشبینی دقیق تغییرات عاجز است، اما بیان میکند که به بالاترین احتمال، چه رخدادهایی در انتظار قیمت سهم خواهد بود. عوامل مؤثر بر تغییرات قیمت سهام طبق این روش تحلیلی عبارتند از:
- بودجه شرکت و پیش بینی سود هر سهم،
- تغییرات قیمت سهام در سالیان گذشته و میزان تولید و فروش یکسان،
- سیاستهای پولی و مالی کشور،
- تقسیم سود سهام،
- طرحهای توسعه و افزایش سرمایه،
- ترکیب داراییها و سرمایهگذاریها،
- اعتبار و سابقه شرکت،
- بدهیهای احتمالی،
- اطلاعات درونی شرکت و شایعات،
- نسبت قیمت به درآمد هر سهم،
- عرضه و تقاضای سهام ، و
- مدیریت شرکت(اسچوب[1]، 2007).
ب- بنیادی
تحلیلگران بنیادی متخصصانی هستند، که دیدگاهی بنیادی (مبتنی بر مدیریت و قدرت شرکت و سایر نیروهای غیراقتصادی) را در ارزیابی سهام و تخمین قیمت بنیادی سهام، به کار میگیرند. تجزیه و تحلیل بنیادی، عبارت است از بررسی علمی و عوامل اساسی و بنیادی تعیین کننده ارزش سهام. تحلیلگر بنیادی به بررسی داراییها، بدهیها، فروش، ساختار بدهیهاي محصولات، سهم بازار، ارزیابی مدیریت بنگاه و مقایسه آن با رقبا میپردازد و در نهایت ارزش ذاتی سهام را تخمین میزند. ابزار تحلیلگران مالی عبارت است از نسبتهای مالی که از ترازنامه شرکت و حساب سود و زیان طی چند سال به دست میآید(بروكس[2]، 2010).
ج- تحليل تصادفي[3]
براساس اين تجزيه و تحليل، نوسانات قيمت سهام به شکل تصادفي صورت ميگيرد، به عبارت ديگر قيمتهاي آينده را نميتوان بر اساس قيمت هاي گذشته پيشبيني کرد. البته منظور اين نيست که بازار در شناسايي واقعي قيمتها ناتوان است. در يک بازار رقابتي يا آزاد، عرضه و تقاضا است که قيمتهاي سهام را مشخص ميکند. در يک بازار کارا، قيمتها به شکل خودکار اصلاح ميشوند زيرا اين نوع بازار بسيار حساس و هوشمند است. هر ناهمگني در بازار، به شکل خودکار اصلاح ميشود و قيمتهاي بازار سهام، به شکل تصادفي در اطراف قيمت واقعي سهام گردش پيدا ميکنند. اين خصوصيت بازار آزاد و به طور کلي ويژگي بازارهايي است که بيشتر رقابتي هستند. قيمت سهام در اين بازارها، منعکس کننده همه اطلاعات است. ثابت شده است که خيلي از سرمايهگذاران به تغييرات مالي و اقتصادي، خوشبين نيستند. اما طي سالهاي اخير احساس شده که اين احساس تا حدي تعديل شده است به خصوص در مورد سود سهام پرداختي، سود هر سهم، حق تقدم خريد و غیره. در بعضي مواقع خروج اطلاعات محرمانه از داخل شرکتها، توسط کارکنان شرکت، باعث تغييرات قابل توجه قيمت ميشود، اما بايد توجه داشت که اين يک پديده موقتي است زيرا زماني که شرکت اطلاعات را افشاء کند، بازار قيمت را به طور اتوماتيک اصلاح ميکند. در اين نکته نبايد شک کرد که مهمترين عامل مؤثر روي قيمت سهام، عرضه و تقاضاي بازار ميباشد اما به علت نبود افشاي کامل و منظم اطلاعات در بازار و عدم آگاهي مالي بسياري از سرمايهگذاران، بازار عملاً رقابتي و کارا نيست (برادران حسن زاده و همکاران، 1388).
ج- تئوری نوین پرتفوی
پرتفوی یعنی مجموعه یا سبدی از اوراق بهادار، به طور کلی سرمایهگذاری در مجموعهای از اوراق بهادار یا پرتفوی، بسیار کارآمدتر از سرمایهگذاری در یک سهم میباشد. چون با افزایش تعداد سهام در سبد سرمایهگذاری، ریسک مجموعه کاهش مییابد. علت کاهش ریسک تأثیرات مختلفی است که شرکتهای سرمایهپذیر از شرایط متفاوت اقتصادی سیاسی و اجتماعی میپذیرند(آريپين و همكاران[4]، 2011).
[1] – Schaub et al
[2] – Brooks et al
[3] Random Walk Analysis
[4] – Aripin et al
لينک جزييات بيشتر و دانلود اين پايان نامه:
شناسایی و رتبه¬بندی عوامل موثر بر تصمیم¬گیری سهامداران در خرید سهام عادی در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از تکنیک¬های تصمیم¬گیری چند معیاره