عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد :مطالعه تطبیقی احکام اجیر از دیدگاه فقه و حقوق مدنی ایران
تکه ای از متن پایان نامه :
گروهی از فقیهان زمان تسلیم اقدام مورد اجاره را منوط به انجام اقدام دانستهاند. اما، قانون مدنی در این باره در بر دارندهی قاعده خاصی نیست اما در مورد مکان تسلیم اقدام مادهی 280 قانون مدنی آن را مشخص کرده می باشد.
در فقه و حقوق مدنی اجیر ضامن نیست و بایستی در حفظ و نگداری اشیاء سپرده شده به او کوشش کند زیرا اگر در حفظ آن تعدی کند ضامن می باشد.
باطل میگردد. در چنین حالتی، مفاد حکم این می باشد که ارتباط طرفین فقط صورت اجاره داشته می باشد و در واقع هیچ پیمانی از آغاز واقع نشده می باشد. لذا اگر پس از گذشت زمانی دور نیز بطلان اجاره معلوم گردد، حکم به گذشته اثر دارد و در نتیجه اگر مستاجر پولی بابت اجرت پرداخته باشد باید به او برگردانده گردد و در مقابل مستأجر نیز باید بدل منافعی را که استیفا کرده می باشد به اجیر بپردازد. اما گاه اجاره، با دلایلی باطل میگردد که هنگام عقد موجود نبوده می باشد[1]. بطلان اجاره مواردی دارد که به ذکر آنها میپردازیم:
3-2-1. نبود قصد ورضا
موجر و مستأجر باید قصد اجرای صیغه عقد اجاره را داشته باشند لذا اگر کسی در حالت خواب یا سهو و یا غفلت و یا مستی عقد اجاره را منعقد کند، عقد وی اعتبار ندارد[2].
در مکتب حقوقی اسلام، عقد تابع قصد می باشد وبه اصطلاح بر پایه اراده باطنی شکل گرفته می باشد. پس هر یک ازمتعاقدین برای تحقق هر عقد، بایستی قصد و اراده خود را به گونه ای ابراز کنند که بی هیچ ابهام و اجمالی آیینه تمام نمای اراده و حاکی از آن باشد[3].
اجاره در صورتی درست می باشد که دو طرف آن قاصد و راضی باشند. اشتباه و اکرا ه از عیوب اراده می باشد و عقد را باطل و غیر نافذ میکند[4]. همچنان که در مادهی 199 قانون مدنی آمده می باشد: «رضای حاصل در نتیجه ی اشتباه یا اکراه، موجب نفوذ معامله نیست[5]».