آزمون فرضیهی تحقیق با توجه به آماره F (05/0> 000/0) نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است. با توجه به مدل برازش شده میتوان ادعا کرد، حدود ۱/۷۲% از تغییرات نرخ بازده داراییها (ROA) توسط متغیرهای مستقل توضیح داده میشود.
برای آزمون فرضیهی اول تحقیق، معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیر مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شد و آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۲۴۳/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 243/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، در بانکهایهای مورد مطالعه میباشد. همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل نرخ ارز (۰۵/۰> 019/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار است، به بیانی بین نرخ ارز و نرخ بازده داراییها (ROA) بانک رابطه وجود دارد، یعنی با افزایش (کاهش) نرخ ارز، ROA بانکهای خصوصی افزایش (کاهش) مییابد. نتیجه حاصل از این فرضیه، همسو نتایج الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان میدهد که، Sig ضریب ثابت و ضرایب متغیرهای مستقل کمتر از ۰۵/۰ بوده که فرض تساوی این دو ضریب با صفر نیز پذیرفته نمیشود و نباید آنها را از معادله رگرسیون خارج کنیم از اینرو مدل بصورت زیر بوده است:
ROA = .298 + .074 ER – .036 SIZE – .002 SG
ضریب مستقل نرخ ارز برابر ۰۷۴/۰ میباشد؛ بدین معنی که یک واحد افزایش (کاهش) در نرخ ارز منجر به ۰۷۴/۰ واحد افزایش (کاهش) در متغیر پاسخ (نرخ بازده داراییها) میشود.
۵-۱-۸) فرضیه هشتم؛
“بین نرخ ارز و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) بانک رابطه وجود دارد”
آزمون فرضیهی دوم تحقیق با توجه به آماره F (05/0> 018/0) نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است و معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۷۸۱/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 781/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، و نشانگر بالا بودن میزان خطا در اندازهگیری در بانکهایهای مورد مطالعه میباشد.
همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل نرخ ارز (۰۵/۰< 832/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار نیست، به بیانی بین نرخ ارز و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) بانک رابطه وجود ندارد. نتیجه حاصل از این فرضیه، خلاف نتایج الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
۵-۱-۹) فرضیه نهم؛
“بین نرخ ارز و حاشیه بهره خالص (NIM) بانک رابطه وجود دارد”
آزمون فرضیهی دوم تحقیق با توجه به آماره F (05/0> 026/0) نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است و معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۲۰۴/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 204/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، و نشانگر بالا بودن میزان خطا در اندازهگیری در بانکهای مورد مطالعه میباشد.
همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل نرخ ارز (۰۵/۰< 550/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار نیست، به بیانی بین نرخ ارز و حاشیه بهره خالص (NIM)) بانک رابطه وجود ندارد. نتیجه حاصل از این فرضیه، همسو نتایج الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
۵-۱-۱۰) فرضیه دهم؛
“بین تولید ناخالص داخلی و نرخ بازده داراییها (ROA) بانک رابطه وجود دارد”
آزمون فرضیهی تحقیق با توجه به آماره F (05/0> 000/0) نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است. با توجه به مدل برازش شده میتوان ادعا کرد، حدود ۸/۵۱% از تغییرات نرخ بازده داراییها (ROA) توسط متغیرهای مستقل توضیح داده میشود.
برای آزمون فرضیهی اول تحقیق، معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیر مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شد و آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۲۰۷/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 207/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، در بانکهایهای مورد مطالعه میباشد. همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل تولید ناخالص داخلی (۰۵/۰> 017/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار است، به بیانی بین تولید ناخالص داخلی و نرخ بازده داراییها (ROA) بانک رابطه وجود دارد، یعنی با افزایش (کاهش) تولید ناخالص داخلی ، ROA بانکهای خصوصی افزایش (کاهش) مییابد. نتیجه حاصل از این فرضیه، همسو نتایج اَیادی و بوجلبِن (۲۰۱۲) و خلاف نتایج عاطیف و همکاران (۲۰۱۲)، صفرعلی و گوموش (۲۰۱۲) و الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
همچنین نتایج آزمون نتایج رگرسیون نشان میدهد که، Sig ضریب ثابت و ضرایب متغیرهای مستقل کمتر از ۰۵/۰ بوده که فرض تساوی این دو ضریب با صفر نیز پذیرفته نمیشود و نباید آنها را از معادله رگرسیون خارج کنیم از اینرو مدل بصورت زیر بوده است:
ROA = .289 +. 420 GDP – .036 SIZE – .002 SG
ضریب مستقل تولید ناخالص داخلی برابر ۴۲۰/۰ میباشد؛ بدین معنی که یک واحد افزایش در تولید ناخالص داخلی منجربه ۴۲۰/۰ واحد افزایش در متغیر پاسخ (نرخ بازده داراییها) میشود.
۵-۱-۱۱) فرضیه یازدهم؛
“بین تولید ناخالص داخلی و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) بانک رابطه وجود دارد”
آزمون فرضیهی دوم تحقیق با توجه به آماره F (05/0> 024/0) نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است. با توجه به مدل برازش شده میتوان ادعا کرد، حدود ۴/۵% از تغییرات در نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) توسط متغیرهای مستقل توضیح داده میشود و معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۷۱۷/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 717/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، و نشانگر بالا بودن میزان خطا در اندازهگیری در بانکهایهای مورد مطالعه میباشد.
همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل تولید ناخالص داخلی (۰۵/۰> 029/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار است، به بیانی بین تولید ناخالص داخلی و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) بانک رابطه وجود دارد، یعنی با افزایش (کاهش) تولید ناخالص داخلی، ROE بانکهای خصوصی افزایش (کاهش) مییابد. نتیجه حاصل از این فرضیه، همسو نتایج اَیادی و بوجلبِن (۲۰۱۲) و خلاف نتیجه عاطیف و همکاران (۲۰۱۲)، صفرعلی و گوموش (۲۰۱۲) و الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
همچنین نتایج آزمون نتایج رگرسیون نشان میدهد که، Sig ضریب ثابت و ضریب متغیرهای مستقل کمتر از ۰۵/۰ بوده که فرض تساوی این دو ضریب با صفر نیز پذیرفته نمیشود و نباید آنها را از معادله رگرسیون خارج کنیم از اینرو مدل بصورت زیر بوده است:
ROE = -1.189 +.220 GDP + .197 SIZE + .208 SG
ضریب مستقل تولید ناخالص داخلی برابر ۲۲۰/۰ میباشد؛ بدین معنی که یک واحد افزایش در تولید ناخالص داخلی منجر به ۲۲۰/۰ واحد افزایش در متغیر پاسخ (نرخ بازده حقوق صاحبان سهام) میشود.
۵-۱-۱۲) فرضیه دوازدهم؛
” بین تولید ناخالص داخلی و حاشیه بهره خالص (NIM) بانک رابطه وجود دارد”
آزمون فرضیهی سوم تحقیق با توجه به آماره F نشاندهنده معناداری کلی مدل رگرسیون برازش شده در سطح اطمینان ۹۵% است. با توجه به مدل برازش شده میتوان ادعا کرد، حدود ۶/۳۳% از تغییرات در حاشیه بهره خالص (NIM) توسط متغیرهای مستقل توضیح داده میشود و معنادار بودن رابطهی خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته توسط آزمون رگرسیون خطی در مجموع دادههای تجمعی پذیرفته شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نیز با سطح معناداری (۳۳۸/۰)که در مقایسه با سطح خطای ۵% (۰۵/۰< 338/0)، بیانگر معنادار نبودن در سطح اطمینان ۹۵%، و نشانگر بالا بودن میزان خطا در اندازهگیری در بانکهایهای مورد مطالعه میباشد.
همچنین با توجه به نتایج ضرایب رگرسیون برای متغیر مستقل تولید ناخالص داخلی (۰۵/۰> 002/0)، میتوان گفت در سطح اطمینان ۹۵ درصد رابطه معنادار است، به بیانی بین تولید ناخالص داخلی و حاشیه بهره خالص (NIM) بانک رابطه وجود دارد یعنی با افزایش (کاهش) تولید ناخالص داخلی، NIM بانکهای خصوصی کاهش (افزایش) مییابد. نتیجه حاصل از این فرضیه، همسو نتایج اَیادی و بوجلبِن (۲۰۱۲) و خلاف نتیجه عاطیف و همکاران (۲۰۱۲)، صفرعلی و گوموش (۲۰۱۲) و الکس آبیتی و ویلیام اَزراکو (۲۰۱۲) میباشد.
همچنین نتایج آزمون رگرسیون در جدول ضرایب رگرسیون، Sig ضریب ثابت و ضریب متغیرهای مستقل کمتر از ۰۵/۰ بوده که فرض تساوی این دو ضریب با صفر نیز پذیرفته نمیشود و نباید آنها را از معادله رگرسیون خارج کنیم از اینرو مدل بصورت زیر بوده است:
NIM = 1.534 -. 170 GDP – .103 SIZE -.041 SG
ضریب مستقل نسبت بدهی به کل داراییها برابر ۱۷۰/۰- میباشد؛ بدین معنی که یک واحد افزایش در تولید ناخالص داخلی منجر به ۱۷۰/۰ واحد کاهش در متغیر پاسخ (حاشیه بهره خالص) میشود.
۵-۳) نتیجه گیری و پیشنهادات
با توجه به اهمیت نقش بورس اوراق بهادار در اقتصاد کشور میتوان سرمایهگذاران را از مهمترین متغیرهای تعیین کننده سرنوشت بلندمدت اقتصاد دانست، بنابراین برای فراهم کردن بستری مناسب برای جذب و حضور گسترده این طیف وسیع و جلب اعتماد آن ها، نیازمند ابزارها، معیارها و اطلاعات متنوع هستند.در واقع هدف سرمایهگذاران از سرمایهگذاری تصمیمگیری سرمایهگذاران بر مبنای ریسک و بازده است.
متغیرهای کلان اقتصادی (ریسک سیستماتیک) بر عملکرد بانکها تأثیرگذارند و باید توجه داشت که بانکها نسبت به اعلام رخدادهای کلان اقتصادی از سایر بازارها نظیر تغییرات قیمت طلا در بازار کالا، نرخهای بهره و سود اوراق مشارکت در بازار پول یا تغییرات نرخ تورم به عنوان متغیر پولی و اقتصادی بااهمیت، حساس هستند. هر رویداد قابل توجه میتواند بر عملکرد بانکها تأثیرگذار باشد در حالیکه نتایج تحقیق حاضر بیانگر آنست که از بین سه فاکتور اقتصادی تمامی آنها بر عملکرد بانکهای خصوصی تأثیرگذار نبودهاند. با توجه به اهمیت سرمایهگذاری در بازارهای پول و سرمایه، مهم ترین ابزارها جهت فراهم کردن بستر مناسب برای جذب و حضور سرمایهگذاران، شناخت حساسیت سودآوری بانکها است.بررسی ارتباط عوامل موثر اقتصاد کلان بر سودآوری بانکها که به عنوان معیارهای با اهمیت برای استفادهکنندگان میباشد میتواند کمک قابل ملاحظهای در تصمیمگیریهای مالی سرمایهگذاران نماید. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر ساختار مالی و متغیرهای اقتصاد کلان بر سودآوری بانکهای خصوصی بوده که، ساختار تأمین مالی همانطور که پیش از این بیان شد بیانگر مقدار بدهیای است که در عملیات بانکها مورد نیاز میباشد و به نوع جذب سپردهها از سوی بانکها بستگی دارد. در ادامه به بررسی نتایج تحقیق حاضر در قالب پیشنهادات مدیریتی به تفکیک فرضیات تحقیق میپردازیم.
۵-۳-۱- پیشنهادات مبتنی بر فرضیات اول، دوم و سوم
از آنجاییکه بدهی بالا شرکت به منزله جسورانه بودن شرکت و منجربه افزایش بازدهی میگردد، نتایج تحقیق نشان داده است که تغییر ساختار مالی بر نرخ بازده داراییها اثر مثبت و بر نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و حاشیه بهره خالص اثر منفی داشته است. یعنی اینکه نوع جذب سپردهها در قیاس با مخارج درآمدی منجر به کاهش حاشیه بهره خالص شده است و یکی از دلایل ممکن است عدم رعایت مدیریت بدهیها و دارییها در سیستم بانکی جهت اعطای تسهیلات و جذب سپرده ها بوده باشد. همچنین انتظار میرود شرکتهای بانکی با اهرم بالا با توجه به رقابت نامناسب و آسیبپذیری بواسطه هزینه قرضگیری بالا، در نرخ تورم بالا آسیبپذیرند، با توجه به تورم بالا در اقتصاد ما یکی از دلایل میتواند به اثر غیر مستقیم تورم بر بدهی و بدهی بر سودآوری باشد. در حالیکه تورم بطور مستقیم هیچگونه تأثیری بر سودآوری نداشته است که به دلایلی احتمالی آن نیز میپردازیم. از طرفی بدهیهای بالا ممکن است منجربه نقض مهارتهای مدیریت امور بانک گردد و چه بسا در این تحقیق نشان داده شده که بدهی بالا رابطه معکوسی با معیارهای سودآوری ROE و NIM داشته است. یعنی بدهی بالا در شرایط تورمی ممکن است منجربه ناکارآمدی و سودآوری پایین بانکهاگردد. از اینرو مبتنی بر نتایج آزمونهای اول، دوم و سوم، پیشنهاد میگردد که بانکها جهت تصمیمات بهینه ساختار سرمایه از طریق جذب سپرده ها و میزان تأثیرگذاری نوع سپردههای جذب شده بر عملکرد بانکها، از محتوای اطلاعاتی معیارهای ROA، ROE و NIM بهره جویند.
۵-۳-۲- پیشنهادات مبتنی بر فرضیات چهارم، پنجم و ششم
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید. |