۳-۵) متغیرهای پژوهش
متغیر یک مفهوم است که بیش از دو یا چند ارزش عدد به اختصاص داده میشود. متغیرها شرایط یا خصایصی هستند که محقق آن را کنترل، دستکاری یا مشاهده میکند.
متغیرها بر اساس نقشی که در پژوهش بر عهده دارند به دو دسته تقسیم میشوند:
الف- متغیر مستقل ب- متغیر وابسته
متغیر مستقل(X):
یک ویژگی از محیط فیزیکی یا اجتماعی است که بعد از انتخاب، دخالت و دستکاری شدن توسط محقق، مقادیری را میپذیرد تا تأثیرش بر روی متغیر دیگر مشاهده شود. در مطالعات از نوع همبستگی، به جای متغیر مستقل از اصطلاح متغیر پیش بینی استفاده میشود.
در اینجا متغیرهای مستقل ساختار مالی که با نسبت کل بدهی به داراییها تبیین میشود و همچنین فاکتورهای کلان اقتصادی میباشد که با نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز تبیین میگردد.
الف) نسبت بدهی: از تقسیم کل بدهیها به کل دراییهای بانک محاسبه میگردد و بیانگر آن است که چه بخشی از داراییهای بانکی از بدهی تامین مالی شده است:
ب) فاکتورهای کلان اقتصادی که شامل:
نرخ تورم؛ تورم به معنی کشش (میل) مداوم افزایش سطح عمومی قیمتها میباشد و نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولاً شاخص قیمت مصرف کننده است.
تولید ناخالص داخلی (GDP)؛ عبارت است از کل ارزش تولیدات کالاها و خدمات نهایی در یک کشور به قیمت بازار طی دوره یک زمان به خصوص (معمولاً یک سال) است.
نرخ ارز؛ ارزش هر یکای پول یک کشور (برای نمونه ریال ایران) به ازای پول خارجی را گویند، یا به بیان دیگر ارزش پول خارجی بر اساس واحد پول ملی را نشان میدهد.
– متغیر وابسته (Y):
متغیری است که هدف محقق تشریح یا پیش بینی تغییر پذیری در آن است، یا متغیری که با تجزیه و تحلیل متغیر وابسته و شناسایی عوامل موثر بر آن، میتوان پاسخها یا راه حل هایی را برای مسئله شناخت. در اینجا عملکرد مبتنی بر معیارهای سودآوری (ROA، ROE، NIM) به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شده است.
ROA ؛از تقسیم سود خالص به داراییها شرکت محاسبه میگردد.
ROE ؛ از تقسیم سود خالص به کل حقوق صاحبان سهام شرکت محاسبه میگردد.
NIM ؛از حاصل تقسیم تفاوت بین درآمد بهره ای و هزینه بهرهای به کل داراییها محاسبه میگردد.
با توجه به مطالب یاد شده در مورد متغیرهای توضیحی، الگوهای تحقیق شامل الگوی مربوط به آزمون فرضیه اول تا دوازدهم، دوزاده الگوی رگرسیون چند متغیره است که به طور کلی به صورت زیر نشان داده میشود:
ROA i,t = β۰ + β۱TDTA i,t + β۲SIZE i,t+ β۳SG i,t + ē i,t
ROE i,t = β۰ + β۱TDTA i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
NIM i,t = β۰ + β۱TDTA i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROA i,t = β۰ + β۱ Inf i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROE i,t = β۰ + β۱ Inf i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
NIM i,t = β۰ + β۱Inf i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROA i,t = β۰ + β۱ER i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROE i,t = β۰ + β۱ER i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
NIM i,t = β۰ + β۱ER i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROA i,t = β۰ + β۱GDP i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
ROE i,t = β۰ + β۱GDP i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
NIM i,t = β۰ + β۱ GDP i,t + β۲SIZE i,t+β۳SG i,t + ē i,t
که:
Yi,t شامل متغیرهای وابسته اعم از نرخ بازده داراییها (ROA)، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) و حاشیه بهره خالص (NIM) شرکت i در زمان t میباشد. که ROA از حاصل تقسیم سود خالص به داراییهای شرکت، ROE از تقسیم سود خالص به کل حقوق صاحبان سهام شرکت و NIM نیز از حاصل تقسیم سودخالص به فروش محاسبه میگردد.
TDTA نشاندهنده کل بدهیها به کل داراییهای [۸۷] شرکت i در زمان t میباشد.
SIZE نشاندهنده اندازه شرکت i در زمان t میباشد.
SG i,t رشد فروش میباشد که نشاندهنده درصد تغییرات در خالص درآمد بهره[۸۸] میباشد.
۳-۶) روش جمع آوری اطلاعات
این پژوهش، داده هایی را در دنیای واقعی و بازار ایجاد شده اند جمع آوری نموده و مورد استفاده قرار داده است. چنین طرح تحقیق، طرح میدانی نامیده میشود. در ضمن از آنجا که بر خلاف تحقیقات آزمایشگاهی که محقق سعی مینماید تا متغیرهای تحقیق را کنترل نماید و یا تحت تأثیر قرار داده و آنها را تغییر دهد، در این تحقیق محقق کنترل و تأثیری بر فرایند ایجاد داده های تحقیق نداشته است، طرح تحقیق از این لحاظ، غیر قابل کنترل و یا پس رویدادی میباشد.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید. |